17 Ağustos 2016 Çarşamba

SELANİK / YUNANİSTAN






Yunanistan, ülkemize sınır komşumuz olduğundan dolayı haftasonu bile ziyaret edilebilir.
Özel aracımızla çıktığımız İpsala Sınır Kapısı’ndan direkt olarak Selanik hedefimiz. Sınırı geçer geçmez muhteşem Yunan otobanı ile tanışıyor ve özeniyorsunuz. Yalnız hemen belirtelim otobanda benzin istasyonu yok. Benzin almak için otoban dışına çıkmak gerekiyor.

   

Sightseeing Otobüsü 

Yunanistan’ın ikinci büyük kenti Selanik’e varmak için dümdüz otobandan ilerlemek yeterli. Biz Dedeağaç (Alexandrapoli), Kavala,Gümülcine (Komotini) ve Halkidiki’yi dönüş yoluna bıraktık. Konaklaya konaklaya döneceğiz. Selanik’ e gidiş yolunda otobanda 3 adet gişe var. Her gişe’de 2,40 Euro ödedik.


Arkamızda SELANİK'in Simgesi  BEYAZ KULE 


Şehir merkezindeki otelimize yerleştikten sonra şehri keşfetmeye Beyaz Kule’den başladık.
  Beyaz Kule (Lefko Pirgo). Eskiden hapishane olarak kullanılan bu yapının adı “kanlı kule” olarak anılırken özgürlüğü karşılığında kuleyi beyaza boyayan mahkum sayesinde “beyaz kule” olarak anılmaya başlanmıştır. Kuleyi beyaza boyayan mahkum özgürlüğüne kavuşmuş, daha sonra bu kule Selanik’in Osmanlı’dan Yunanistan’a geçmesiyle şehrin simgesi haline gelmiştir. Zamanla beyaz boya yerini taş yapıya bırakmıştır. Günümüzde müze olarak gezilmektedir. Döner dar merdivenleriyle zor bir çıkış olsa da kulenin tepesinde muhteşem bir Selanik manzarası vardır. 

Port’a kadar tüm Kordon manzarası görülmeye değer.İster yürüyerek isterseniz bisikletle kordonun tadını çıkartabilirsiniz. Hat boyunca onlarca cafe, hediyelik eşya satıcısı, mağazalar, oteller, barlar bulunmakta.Kordondaki kafelerde kahve, içki ya da öğle yemeği için küçük bir mola verebilirsiniz.



Aristoteles Meydanı kordon hattında yer alan bir meydan. Beyaz Kule’den Port’a dogru yürürken ünlü Aristoteles Meydanı’nı görebilirsiniz. Özellikle gençlerin buluşma noktası ve şehrin de merkezlerinden biri...Her daim kalabalık, her daim canlı, gecesi ayrı gündüzü ayrı güzel bir meydan.  Adını aldığı Aristoteles’in de bir heykeli bulunmakta. Ayrıca meydanın ünlü oteli Electra Palace’da bu meydan da yer almakta. Hemen otelin altında tarihi bir pastane olan Cafe Plaisir bulunmakta. Yunanlıların meşhur soğuk kahveleri “frappe” denemeden dönmemenizi öneririm.


ARİSTOTELES MEYDANI VE HEYKELİ 

Gittiğinizde mutlaka dikkatinizi çekecektir, tüm Yunanlar bütün bir günü sadece bir frappeyle geçirebilirler. genellikle kahvaltıları da sadece bir Frape’den ibarettir.. Frape güneş batana kadar popüler güneş battıktan sonra masalar bir anda kahve masasından ouzo masasına geçiş yapıyor. Akşam yemeklerini çok geç saatte yiyen Yunan halkı gece yarılarına kadar yemek vaktini uzatırlar.



Aristoteles meydanından Ermou  caddesine doğru giderken sağlı sollu tavernaların bulunduğu Athonos meydanını görebilirsiniz. En turistik olanlar da yerli halkın en çok tercih ettikleri de burada... 

 



Biz öncelikele Girit Mezelerinin dillere destan meşhurluğunu tatmak için Girit Meyhanesini tercih ettik. Olağanüstü mezelere bir de Girit’e özgü bal ve tarçın ile damıtılmış Ouzo yani Rakımelo eklenince harika tatlar denemiş olduk. Eğer sizde tatlı içkileri seviyorsanız kesinlikle Rakı Melo denemelisiniz. 

    

Çok beğendiğimiz Girit Tavernası (adres & tlf peçete üzerinde mevcut) ve Rakimelo 



Yerel halkın tercih ettiği mekanlar çok daha lezzetli ve ucuz oluyor. Biz de yerel halkın gittiği Meze Meze’yi cok ama cok beğendik. Birbirinden leziz mezelere deniz mahsullerinin eşliği harikaydı. Unutmadan Yunanistan genelinde yemekler ucuz. Hatta o kadar uygun fiyatlı ve leziz ki gayet dolgun bahşiş bırakmak geliyor içinizden :) 


         


Bu muhteşem mezelerden, deniz mahsullerinden ve salatalardan tatmak istiyorsunuz ancak Yunanca bilmediğiniz için nasıl ısmarlayacağınızı düşünüyorsanız işte size Maceracı Kaşifler'in muhteşem yardımı. Yunanistan'a gitmeden blogtaki yazının çıktısını alın ve restaurantta ne istediginizi siz Türkçe seçin, garson Yunanca anlayıp getirsin :P :) 





-Ano Poli(Eski Şehir)-

Selanik’te alışveriş yapmak isterseniz Tsimiski (Τσιμισκή)Caddesi Selanik’in en meşhur caddesi. Trafiğe de açık olan bu caddede hem sağ hem de sol tarafta mağazalar ve kafeler var.  Uluslararası markaların bulunduğu cadde de fiyatların Euro kurundan dolayı çok da ucuza geldiği söylenemez :) Yalnız Yunanistan’daki siesta uygulamasından dolayı öğleden sonra ve haftasonları(özellikle Pazar) açık dükkan bulamayabilirsiniz.

ATATÜRK EVİ

            


Ve gelelim ziyaret etmekten gurur duyduğum Atatürk’ün Evi’ne. 2015 yılında ki 3. Selanik ziyaretimizde öğrendiğimiz Atatürk Evi’nin restorasyonu Sn. Serdar Bilgili tarafından üstlenilmiş. Ayrıca boş olan eve bir cok yeni balmumu heykel ve eşyalar da eklenmiş. Bu durum bizi oldukça mutlu etti. 

   
     
Türk ziyaretçilere girişin ücretsiz olduğu Atatürk’ümüzün doğduğu ev bizim gibi Türk ziyaretçilerin uğrak noktası.

    
   

Gelelim son olarak benim gibi alışveriş severlere yönelik önerilere. Yunanistan’ın heryerinde görebileceğiniz büyük alışveriş merkezi JUMBO’lar var. Girmenizi ve en az 2-3 saat ayırmanızı tavsiye ederim. Oldukça uygun fiyatlı ve torbalarca alışveriş yapabileceğiniz herşey mevcut bu storelarda.


İPUÇLARI:

 1) İzmir’in kordon boyunun aynısı olan Selanik deniz kıyısında yürüyüş yapın. Sahildeki Port’tan Beyaz Kule’ye kadar keyifli bir kaldırım sizi bekliyor.
2) Aya Dimitriou mahallesi Apostolu Pavlo Caddesi no:75’te Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evi görebilirsiniz.
3) Sabah kahvaltısı için Aristotelous meydanında Electra Palace otelinin altındaki Cafe Plaisir muhteşem bir seçim.

4) Meşhur taverna gecelerinde Yunan rakısı Ouzo‘yu deneyebilir,sahilde balık yiyebilirsiniz. Bunların dışında meşhur şarapları “reçina“, “beyaz peynir (FETA), Kavala kurabiyesi ve yunan kahvesi” alabilirsiniz. 


Selanik hakkında tüm sorularınız için bu sayfadan yorum yazabilir veya maceracikasifler@gmail.com'a mail atabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder