4 Ağustos 2016 Perşembe

HIRVATİSTAN / DUBROVNİK




HIRVATİSTAN \ DUBROVNİK


Dalmaçya kıyılarındaki orta çag’dan izler taşıyan bu muhteşem sehri sizlere tanıtmaktan zevk duyarım. Hayran kaldığım, seve seve tekrar gelirim dediğim bir yer oldu Dubrovnik. Turistlerin uğrak yeri Old Town (Stari Grad) gerek otelleri, restaurantları,cafeleri gerekse müzeleri, tarihi eserleri ve muhteşem denizi ile size dolu dolu bir macera vadediyor. Birkaç yıl öncesine kadar vizesiz ziyaret edebildiğimiz Hırvatistan’a Avrupa Birligi’ne kabulünden sonra Schengen Vizesi ile girebilmekteyiz. 


Dubrovnik/Hırvatistan

Eski Şehir (Stari Grad) kesinlike araç trafiğine kapalı. Surlar ve 4 kapısı dışında giriş yapılabilecek bir yeri bulunmuyor. Aracınızla gidiyorsanız eski şehrin girişlerinde yer alan devlete ait otoparklara arabanızı park edebilirsiniz. Ancak hemen belirteyim gittiğimiz 2014 yılında 24 saatligi 50 Euro idi. Ufak bir şok yasayıp, 4 gun boyunca konaklayacağımız Eskişehir içindeki otelimize, otoparkları olup olmadığını sormaya gittik. Aldığımız olumsuz cevap karsısında bir dahakine Dubrovnik’e en iyisi uçak ile gelmenin olduğunu kararlaştırdık.

Stari Grad 4 giriş kapısından bir tanesi

Yaz aylarında oldukça kalabalık olan Dubrovnik, dünyanın bir cok ülkesinden turist çekmekte. En önemli yerlerinden biri olan Surlar bölümünü aksam üstü gezmenizi tavsiye ederim. Hem cok sıcaklara kalmamış hem de harika manzaralara sahit olursunuz. 2 km uzunluğunda bu surlarda yürümek, tarihe tanıklık etmek olağanüstü. Şehir surları gezisi kişi bası 13 Euro.  Unesco'nun koruması altında olan Surları gezerken mutlaka Dubrovnik Kalesi’ni de göreceksiniz. 37 metre yüksekliğindeki bu kale denizden gelebilecek saldırılara karsı inşa edilmiş.  

  

2 km uzunlugundaki tarihi Surlar'dan gece ve gündüz manzaraları

Arabamızı park ettigimiz otoparkın oldugu yerde Turist Info merkezi bulunmakta. Burdan ücretsiz alabileceginiz eski şehrin haritası size oldukça yardımcı olacaktır.  Stradun Caddesi eski şehirin gezilecek en geniş ve uzun caddesidir. Cadde sonunda Orlando Sutünu yer alır. Bu cadde üzerinde restaurant, cafe ve bölgenin ünlü dondurmacıları bulunmaktadır. Orlando Sutününü arkanıza alıp dümdüz yürüdügünüzde yolun sonunda sizi Onforio Çeşmesi karsılar. Bu çeşme şehirdeki veba salgınını önlemek icin yapılmıs. 

    
Otel odamızdan Stradun Caddesi Ve Orlando Sutünu. 

Dubrovnik Limanından kalkan bir cok tekne turu ve denizin altındaki güzellikleri görmenizi saglayan tabanı tamamen seffaf teknelerle dalmacya kıyılarının tadını cıraktabilirsiniz. Biz de limandan bindigimiz Blue Eye denilen seffaf tabanlı bu tekne ile gezintimizi tamamladık. Hem denizin altındaki dogal güzellikler hem de Stari Grad'ın denizden olaganüstü görüntüsü bizi cok etkiledi. Yaklasık 2 saat süren bu deniz seyahati cok eglenceliydi ve harika fotograflar cekmemizi sagladı. Liman'dan gördügümüz Lokrum Adasını'da boylelikle yakından görme sansımız oldu. 


  

Seffaf Tabanlı Blue Eye ile Adriyatik Gezimiz. 


Limandan ayrıldıgımızda hemen arkamızda kalan St. John's Fortress kalesi deniz müzesi olarak kullanılıyor. Ben kalenin hemen dibinden Adriyetik’in pırıl pırıl sularında yüzdüm. Size de tavsiye ederim. Tarihle içice olağanüstü bir denizde yüzmek cok keyif vericiydi.


Adriyetik'te yüzmeden hemen önce :)

Dubrovnik'in kale ici daracık sokaklara ve tarihi merdivenlere sahip. Tabii böyle olunca birbirinden güzel fotograflar cekmeniz kacınılmaz. Her köşe, her sokak birer fotograf karesi. Yasanmıslık olan, ve günümüze kadar korunarak gelmesi saglanan her yeri cok begendigimi farkediyorum. Bölgede bulunan bir cok otel tarihi, aralarında yenilenmisleri de var ancak tabii ki aslına uygun sekilde renovasyona izin verilmis. 







Dubrovnik Old Town dar sokakları ve merdivenleri










Herkese tavsiye ettigim gibi, Dubrovnik'e seyahat etmeyi planlıyorsanız mutlaka Old Town'da bir otele rezervasyon yaptırın. Bastan belirteyim burada kalmak cok da ucuz degil, ancak emin olun degecek. 

Deniz ürünleri ve İtalyan mutfagı hakim genelde. Birbirinden lezzetli deniz ürünlerini cok ta pahalı olmayan fiyatlarla tadabilirsiniz. 3 farklı deniz mahsulleri içeren yemeklerimizi ve içeceklerimizi siparis ettik. 2 kişi Toplam da yaklasık 40 Euro ödedik. Dondurmacıları ve dondurmaları meshur. Tadından dolayı degil, degisik sekilllerinden dolayı bu meshurluk. 10 Euro ödedigim dondurmanın tek bir damlasını bile düsürmeden yedim tabii ki :) 



10 Euro'luk Dondurmam :) 


 Hava kararınca sokaklarda müzik sesleri yükseliyor. Gecesi ile gündüzü ile oldukça tatmin edici bir turist merkezi Dubrovnik.  St.Blaise Katedrali 1715 yılında inşa edilmiştir. Sehrin bir cok dügün merasimi burada olmaktadır.  Aksamları merdivenlerinde oturup sokak çalgıcılarının güzel ezgilerini dinleyebilirsiniz. 

 



St.Blaise Katedrali (solda) ve Eski Şehir'den bir görüntü 






İPUÇLARI:

1)Surlarda yürüyün.
2)Mutlaka Old Town'da (Stari Grad) otelinizi ayırtın.
3)Aracınızla degil uçakla gitmeyi planlayın.
4)St. John's Fortress kalesinin dibinden denize girin. (Duş bile var)
5)Deniz ürünlerini ve yerel biralarını tadın. 


3 yorum: